Pogosta vprašanja in odgovori

Želim sodelovati v akciji BZ1D. Kje se lahko prijavim?

Prijavite se na spletni strani www.bozicekzaendan.si, kjer bo objavljen tudi seznam otrok, navodila za pripravo škatel in zbirna mesta, kamor oddate svoje darilo.

Božički se morajo najprej registrirati, nato izbrati otroka, ki ga želijo obdariti, in pri tem navesti tudi zbirno mesto, kamor bodo škatlo dostavili. Okrašeno, napolnjeno in z etiketo opremljeno škatlo nato dostavijo na eno izmed zbirnih mest. Da pridejo škatle nato v prave roke, poskrbimo mi.

Uporabniško ime, ki sem ga uporabljal lani ne deluje več oz. pozabil sem geslo, ki sem ga kot Božiček za en dan uporabljal lani. Kaj naj naredim?

V tem primeru kliknete na »Ste pozabili geslo?«, ki se nahaja pod vpisnim obrazcem in po elektronski pošti boste prejeli novo geslo.

Na seznamu ni več nobenega otroka, ki bi ga lahko obdaril. Kdaj boste objavili nova imena? Lahko izberem več otrok?

Seznam sproti posodabljamo, pri tem pa smo odvisni od ustanov, ki nam posredujejo podatke. Pridobivanje otrok je zaradi varovanja podatkov in ustanov, ki so vpletene, vse prej kot enostavno opravilo. Temu lahko pritrdijo tudi nekateri Božički, ki so se že prostovoljno javili za tovrstno delo. Ker želimo sodelovanje omogočiti tudi čim večjemu številu Božičkov, si lahko zaenkrat vsak izbere le enega nadobudneža za obdaritev.

Izbral sem otroka, ki ga želim obdariti, a še nisem prejel potrditvenega maila.

Poglejte še med vsiljeno pošto. Če tudi tam ni sporočila je velika verjetnost, da postopka niste izpeljali  do konca. Ob izbiri otroka morate izbrati še zbirno mesto, kjer boste darilce oddali in nato vse skupaj potrditi. Nato boste po elektronski pošti prejeli sporočilo za nadaljnjimi informacijami.

Svojo izbiro lahko kadarkoli preverite na naši spletni strani pod zavihkom ZA BOŽIČKE: Moji nadobudneži.

za bozicke 2

Izbral sem otroka, ki ga želim obdarovat. Kako naprej? Kaj dam lahko v škatlo?

Poiščite staro škatlo za čevlje (srednje velikosti) in jo okrasiteZavijte škatlo in pokrov posebej, ker bo vsebina škatel pred predajo zaradi varnosti pregledana.

Okrašeno škatlo napolnite z darili in dobrotami. VSAKA ŠKATLA NAJ VSEBUJE:

 • NEKAJ ZA “CARTANJE”: plišasti medvedek, punčka (odvisno od starosti nadobudneža),
 • NEKAJ ZA OSEBNO HIGIENO: milo, gel za tuširanje, brisačka,
 • ŠOLSKE POTREBŠČINE: svinčnike, barvice, radirke, pobarvanke, knjigice,
 • IGRAČO (odvisno od starosti, pri tistih starejših lahko igračo nadomestimo z malce več šolskimi potrebščinami),
 • KOS OBLAČILA,
 • SLADKARIJE (ne pretiravajte).

Zaprite škatlo in pokrov fiksirajte z gumico. Pokrov škatle opremite z ustrezno etiketo, ki jo boste prejeli naknadno po mailu – etiketo natisnite in jo izpolnjeno pritrdite na pokrov. Na škatli mora biti označeno: 8 mestna koda, ime, starost, kraj).

Prinesite škatlo na zbirno mesto (prosimo spremljajte našo spletno stran, saj se utegnejo zbirna mesta in termini tudi spremeniti).

Nekaj idej za obdarovanje pa lahko najdete tudi na naši spletni strani.

Ni povsem nujno, da so stvari povsem nove, morajo pa biti zelo dobro ohranjene. Ne boste verjeli, kaj vse ljudje podarijo. Lani smo v škatlah naleteli na napol obrabljene barvice, nekaj jih je celo manjkalo, razlite barvice za steklo, strgane plišaste igrače ipd. Nekateri zares nimajo občutka in prav zaradi njih je objava, kaj je ustrezno in kaj ne, napisana na tak način. Pri naši akciji gre zato, da lahko ljudje za  točno določenega nadobudneža pripravijo DARILO, takšno kot bi želeli, da ga prejmejo sami ali njihovi otroci. Je pa v Sloveniji tudi veliko drugih dobrodelnih akcij (Karitas, Humana), ki se stvari lotevajo drugače.

Ali dam lahko v škatlo šalico/nutello/sok v tetrapaku ipd.?

Lahko, vendar zavijte oz. obložite s papirjem, da se steklo ne razbije/tetrapak ne poči. Priporočamo pa, da se tovrstnim darilom izognete in jih morda nadomestite s katerim izmed predlogov objavljenih na naši spletni strani.

V ŠKATLO NE SODI:

 • domači prehrambni proizvodi (keksi, potice,…), pokvarljiva hrana
 • kakršnih koli zdravila, vitamina, prehrambeni dodatki oz. dopolnila,…
 • vojne igrače: plastične pištole puške, noži,..
 • občutljiv predmeti: steklo, ogledala,…
 • ostri in kakorkoli drugače nevarni predmeti
 • elektronika: mobilni telefoni, tablice,…. (izjema so igrače in dodatki: slušalke, zvočniki,…)
 • in za konec …. nič, kar bi utegnilo imeti kakršno koli rasno ali politično konotacijo!

Škatlo fiksirajte le z gumico, ne zapečatite je saj bomo vsak paket odprli in pregledali. V kolikor bomo pregledu škatel ugotovili, da katera izmed njih vsebuje potencialno nevarne predmete ali predmete, ki tako ali drugače niso primerni, si pridržujemo pravico, da le-te iz škatel odstranimo in jih uporabimo v morebitnih prihodnjih humanitarnih projektih.

Obdaril bom otroka, ki prihaja iz druge regije kot jaz. Kje lahko oddam škatlo?

Škatlo lahko oddate na katerem koli zbirnem mestu, potem bomo pa mi poskrbeli, da bo prišla v prave roke. Seznam zbirnih mest najdete tukaj.

Preko spleta sem prijavil oddajo na zbirnem mestu, a bi ga zdaj rad spremenil. Ali lahko to storim?

Seveda. Pošljite nam mail s spremembo zbirnega mesta, da bomo hitreje našli vaš paket. Najpomembneje je, da škatle prispejo na eno izmed navedenih zbirnih mest.

Kje dobim etiketo in kako jo izpolnim?

Etiketo lahko natisnete na tej povezavi.

Etiketo nalepite na pokrov škatle. Na njej mora čitljivo pisati KODA, IME, STAROST in SPOL nadobudneža.

izpolnjevanje etikete

Ali lahko sam naredim etiketo (nimam na voljo printerja)?

Ni problema! Glavno, da na škatli na vidnem mestu navedete 8 mestno kodo, ime ali kratice ter starost in spol.

Med otrokovimi podatki ni navedenega imena (npr. 01/453/012, P16, punca, 16 let). Kaj naj napišem na etiketo/škatlo?

Na etiketo/škatlo napišete točno to. Zaradi varovanja podatkov so ponekod navedene le kratice oz. oznake. Torej na škatlo napišete: 8 mestno kodo, ime (P16), starost in spol.

Ali je akcija BZ1D anonimna?

Akcija ni anonimna, a spoštujemo zakon o varovanju podatkov, zato z naše strani namreč ne morete dobiti točnih podatkov otrok, ki jih obdarujete. V kolikor pa so se Božički v škatle odločili priložiti kuverte s svojim naslovom (na kar so bili starši in vsi odgovorni v ustanovah tudi opozorjeni in bi jih lahko po svoji presoji tudi odstranili) in so se nato starši in obdarovanci odločili odpisati, je pa to povsem druga in predvsem njihova stvar. Konec koncev tovrstna pisemca pričajo predvsem o tem, da so darilca prišla v prave roke J Božički so običajno priložili kuverte z znamkami, saj ne želijo družinam povzročati dodatnih stroškov. Kontaktiralo nas je že kar nekaj oseb, ki v škatlah niso dobili nikakršnega sporočila, in nas prosijo, da se v njihovem imenu zahvalimo Božičkom.

Akcija ni anonimna, le ljudje, ki so v stiski se ne želijo izpostavljati. To seveda spoštujemo, si pa hkrati želimo, da bi stigma počasi splahnela in da bi ljudi ne bilo sram poprositi za pomoč. Težko je pomagati, če ne veš komu. In težko se je iz zagate rešiti povsem brez pomoči. Konec koncev nihče zares ne ve kaj mu bo prinesel jutri.

Ali naši nadobudneži vedo, da dobijo darila od Božičkov za en dan, ali se darila predajo njihovim staršem, ki jih dajo otrokom sami? Lahko v škatlo napišem kakšno sporočilo/voščilo?

To je odvisno od posamezne družine. Nekateri starši so prosili, če bi otroke lahko obdarovali v svojem imenu, v drugih primerih pa bodo obdaritev organizirale ustanove in otroci bodo izvedeli, kateri projekt jim je narisal nasmeh na obraz.

Seveda lahko v darilo dodate tudi kakšno sporočilce, vendar ni nujno, da ga bodo otroci prejeli. CSD-je smo namreč obvestili o tem, da škatle vsebujejo sporočila, ter da jih lahko po lastni presoji odstranijo predvsem, če gre za otroke, ki v Božička verjamejo, ali pa so starši želeli darilca pod smrečico dati v svojem imenu. To opcijo smo dopustili, saj verjamemo, da vsak starš želi osrečiti svoje nadobudneže in težko si predstavljamo njihovo stisko ob zavedanju, da tega morda ne bodo imeli moč storiti.

Kako naj vem, da bo moja škatla prišla v prave roke oz. otroku, ki sem si ga sam izbral?

Naša akcija temelji na vzajemnem zaupanju. Mi zaupamo, da boste vi pripravili primerno škatlo za izbranega nadobudneža, ki bo vsebovala vse potrebno, od vas pa pričakujemo, da zaupate tudi nam. Verjeli ali ne, večkrat se zgodi, da smo mi na “slabšem”. Kasneje potem dopolnjujemo škatle ali pa jih moramo sami izdelati/napolniti. Vsebino vsakega darila namreč pregledamo in po potrebi dopolnimo, ven ne jemljemo ničesar (lahko se prepričate tudi sami in nam drugi vikend v decembru pridete pomagat pri pregledovanju in sortiranju daril). Nismo zaprti in ničesar ne skrivamo. Se pa lahko zgodi, da včasih pride do zamenjave/podvajanja škatel (neučakani Božički, ki kar brez potrditve pripravijo darilo za določenega otroka), lahko odpade etiketa itd. Vendar tudi v teh primerih škatle najdejo primerne lastnike. Po drugi strani pa – nikogar ne silimo v nič, v akciji sodelujete na lastno željo.

Bi lahko po tem, ko si izberemo otroka, izvedeli malce več o njem: številka oblačil in čevljev, najljubša barva, mogoče tudi najljubša risanka ali podobno?

V letošnjem letu smo apelirali na ustanove, da nam poleg otrok na seznamu podajo tudi kakšen uporaben komentar, ki bi potencialnim Božičkom olajšal pripravo darilca. Verjamem, da ustanove kot so centri za socialno delo in drugi, ki dnevno obravnavajo na stotine mladih, otrok ne poznajo osebno (vsaj ne vseh), vsekakor pa tovrstnih podatkov ne beležijo rutinsko. V komentarjih so nam predvsem podali podatke o tem ali je otrok malce velik/majhen za svoja let ter ali gre za otroka s posebnimi potrebami (izpišejo se ob izbiri).  Seveda pa je vse odvisno od ustanov, ki nam podatke posredujejo.

Že s pridobivanjem imen, starosti in spola je dovolj težav, kaj šele, če bi poleg tega zbirali še podatke o konfekcijskih številkah in velikostih nog. To enostavno ne gre. Prosimo, da na podlagi starosti nekako predvidite velikost ali pa se orientirajte na druge malce bolj univerzalne kose oblačila (kape, šale, rokavice ipd.).

Kaj na seznamu dela 23- letni “otrok”?

V teh primerih gre za osebe s posebnimi potrebami, dostikrat z motnjami v razvoju, tako da smo jih vseeno in predvsem upravičeno uvrstili na seznam. V nekaterih primerih, predvsem ko gre za velike družine, včasih uvrstimo na seznam tudi tiste malce starejše, saj ne želimo ustvarjati razlik.

Na seznamu je veliko otrok, ki ne verjamejo več v Božička, saj opažam, da se je v primerjavi z našo generacijo starostna meja precej znižala. Žalostno je, kako hitro lahko dandanes otroke oropamo čarobnosti.

Drugače pa je naša starostna omejitev 1-18 let (mladoletni). Verjamemo, da se vi darilca pod smrečico razveselite še dandanes:)

Kako ste lahko v naprej določili koliko paketov boste poslali v posamezne regije, države?

Nič ni v naprej določeno. Sproti ažuriramo seznam, podatke vnesemo takoj, ko jih prejmemo iz CSD-jev in ostalih ustanov/posameznikov, ki so pripravljeni sodelovati. Vse skupaj ni mačji kašelj za peščico ljudi, ki se trudi s tem projektom. Že od začetka skušamo vključiti vse regije, je pa seveda tudi odvisno od odziva.

Zakaj ne moremo otrok obdariti brez posredništva ustanov, kot so CSD-ji idr.?

Brez posredništva v večini primerih ne gre. Predvsem za to, ker so CSD-ji tisti, ki so dnevno v stiku z ljudmi v stiski in seveda tudi najbolje poznajo razmere le-teh. Seveda je tudi v njihovem interesu poskrbeti in v prazničnem času razveseliti svoje najmlajše varovance in tukaj nastopi simbioza. Mi priskrbimo skrbno pripravljena darilca in jim prihranimo goro dodatnega, po navadi samoiniciativnega dela ob pridobivanju donatorjev in sponzorjev, medtem ko oni poskrbijo za nepozaben dan – priredijo kakšno gledališko igrico in obisk Božička. Za tovrstno logistiko mi nimamo kapacitet, poleg tega pa je nemogoče pridobiti podatke o socialno ogroženih družinah in hkrati preverjati, ali so zares upravičeni do tovrstne geste ali ne. Vse temelji na zaupanju in prav je tako.

Ali darilo lahko vključuje darilni bon ali žepnino ?

Tovrstnim darilom bi se raje izognili. Kaj lahko se zgodi, da bodo škatle kmalu vsebovale le še kakšno čokolado in darilni bon. Zato vas naprošamo, da poskušate darilca izbrati sami in “po občutku”. Pri naši akciji želimo otrokom predvsem pričarati čarobni Božič, ki bi bil čim manj povezan z denarjem, saj ravno tam nastanejo največje razlike, ki pa jih ne želimo še bolj izpostavljati.

Boste fotografirali vse škatle, ki ste jih prejeli ?

Vseh škatel nam pa res ne bo uspelo poslikati! Bolj računamo na to, da bodo Božički z nami delili svoje kreacije bodisi preko maila bodisi z objavo na socialnih omrežjih.

Kaj je splošna oz. dodatna škatla?
V preteklosti se je izkazalo, da približno 5% Božičkov ne drži svoje obljube oz. iz takšnih ali drugačnih razlogov ne uspe (pravočasno) dostaviti darila do zbirnega mesta. Tako, da bodo te škatle namenjene temu.

V primeru, da se bo letos izkazalo, da so Božički bolj pridni in bodo dostavljene vse škatle, bomo tudi dodatnim škatlam poiskali primerne lastnike.

Izbrala sem si 17letnika (starejšega otroka) ali mora darilo prav tako vsebovati igračo, nekaj za cartanje?

To so le smernice, saj želimo, da otrok v škatli dobi vse kar je potrebno za njegov razvoj in ne le kup igrač:) Presodite sami česa bi se starejši otrok najbolj razveselil. V tem primeru škatla seveda ne rabi vsebovati igrač, lahko pa dodate kakšno šolsko potrebščino več, knjigo ali kaj več za osebno higieno.

Pozdravljeni, nisem zasledila, ali lahko podarimo tudi unikatno delo kot npr. šivano igračko, torbico… namreč, sem ustvarjalka (šivam tekstilne igrače) in bi z veseljem podarila kakšno svojo stvaritev. Smo omejeni pri tem? Mora biti vse kupljeno ali lahko tudi izdelano kot unikatno delo?

Seveda lahko podarite tudi kakšno svojo stvaritev, saj boste tako obdarovancu podarili še dodaten košček sebe. Prosimo le, da škatle ne vsebujejo domačih prehrambenih izdelkov (keksi, marmelada, …) saj ne moremo jamčiti za sestavine in rok uporabnosti, zato bodo zaradi varnosti odstranjeni iz škatel.

Sem zelo presenečena, ker so na seznamu le otroci, ki so že polnoletni ali najstniki. Sistem mi ne ponudi otrok mlajših od deset let. Polnoletnih fantov in punc se mi ne zdi smiselno obdarovati. Radi bi obdarili predšolskega otroka, ki (še) verjame v Božička.

Seznam otrok je bil objavljen 15. novembra in večina otrok (več kot 7000) je v tem času že dobila svojega Božička. Žal je tako, da veliko Božičkov razmišlja podobno kot vi in si raje izbere mlajše otroke. Verjamem, da je vsak od nas rad obdarjen, ne glede na starost. Jaz sem že krepko čez trideset pa še vedno kot otrok cefram papir na Božični večer:) Zato se na našem seznamu najdejo tudi tisti malce starejši. Tudi če so že prenehali verjeti v dobre može, jim vseeno poskušamo vsaj za en dan narisati nasmeh na obraz in poskrbeti za magičnost, ki jo prinašajo praznični dnevi.