2014

BZ1D-3.0_2

V lanskem letu smo bili Božički še posebej pridni. S skupnimi močmi smo narisali kar 7.406 nasmehov. Obdarili smo otroke v Sloveniji, Srbiji, Bolgariji, BiH in na Kosovem.

Nekaj utrinkov iz lanskega leta si lahko ogledate na tej povezavi…

Slovenija

V Sloveniji nam je zaupanje izkazalo več kot  80 ustanov. Dobro sodelujemo predvsem s centri za socialno delo, materinskimi domovi, varnimi hišami, osnovnimi šolami, vrtci, različnimi društvi, zavodi … Veseli smo, ko vidimo, da iz leta v leto sodelovanje na lokalni ravni močno narašča. Vse več organizacij med seboj preveri in uskladi sezname, saj lahko le na ta način zagotovimo, da Božiček kakšnega malčka slučajno ne “preskoči”.

Na seznam smo seveda uvrstili tudi kar nekaj družin, ki se je v stiski obrnilo na nas.

BiH 

V lanskem letu smo na seznam uvrstili malce več otrok iz BiH, predvsem s področij, ki so jih prizadele uničevalne poplave.  Škoda je bila ogromna, ljudje pretreseni. Komajda so si malce opomogli od strašne vojne, že jih je doletela nova katastrofa.  Ker je leta 2014 naša idejna vodja kot strokovna sodelavka in prostovoljka delovala v okviru projekta Floods 2014 in tri mesece z ekipo iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije na področju šestih prizadetih občin izvajala analizo pitne vode ter vodila usposabljanja lokalnih prostovoljcev na temo promocije higiene in čiščenja ter zaščite vodnih virov, smo uspeli stkati močne vezi s predstavniki lokalnih organizacij. Odločitev, da bomo v  prazničnih dneh obdarili tudi otroke iz občin Domaljevac, Orašje in območja Brčkega, ni bila težka.

Kosovo*

Kosovo nam je povzročilo nemalo težav. Sprva nam SV ni uspela prepeljati darilc v predvidenem času. Ko smo se odločili odpeljati sami in smo ravno uredili papirje, so bile zaprte SRB/CRO meje za tovorni promet zaradi begunske krize in napetosti med državama. Seveda nismo obupali. Ponovno smo se obrnili na vojsko, saj smo izvedeli, da se oktobra zopet odpravlja na Kosovo. Žal se je njihov odhod zavlekel in sedaj darilca čakajo… Verjamem, da nam bo uspelo in verjemite, da se trudimo po svojih najboljših močeh in seveda ne bomo odnehali, dokler darilca ne bodo prispela v prave roke, kar pa je včasih vse prej kot lahka naloga. Ko bi le šlo s sanmi in skozi dimnik:)

Bolgarija

Tudi v Bolgariji so pred dobrim letom in pol pustošile poplave. Najhuje sta bili prizadeti mesti Miziya in vas Krušovica zato smo se odločili obdariti tudi 123 otrok iz tega področja. Kljubovali smo vsem mogočim preprekam in izzivom, da smo darilca pripeljali do končne destinacije.

Srbija

Na Božičkov seznam smo uvrstili tiste najmlajše iz Obrenovca. V večini primerov je šlo za otroke brez enega ali obeh staršev, ki so bili v lanskem letu prav tako žrtve uničujočih poplav. Za podelitev je poskrbelo Človekoljubno Dobrodelno društvo UP z Jesenic.